Friday, 16 December 2011

anakku babyku

bismillah..


tengok. kucing pong bahagia. anak kucing sayang kat mummy dia. teringin x nk macam ni?

for me. of course i really want it. boboi nak jadi seorang mummy.

semua orang mesti ada niat atau keinginan atau impian atau kemahuan atau dah menjadi seorang mummy and daddy. aku pong nak menjadi seorang mummy satu hari nanti. like mama, kak ngah dan kak long. rasa cam best je tengok mereka2 ini bahagia ada anak. cuma tengah tunggu my mr right masuk minang. hehe. 

now. di tengah hari jumaat ini, aku nak kongsi tips2 sebagai persediaan menjadi seorang mummy and daddy :


1) ketika hendak mentidurkan baby. 

letak baby dalam baby coat bukan bantai letak kat dalam laci.



2) ketika hendak bersenamkan baby.

itu adalah baby. bukan body builder nak tahap main gym.



3) ketika hendak mentest botol susu baby.

titiskan susu kat tangan je. bukan celup lidah dalam botol susu ye puan2 dan tuan2.



4) ketika hendak memperkenalkan baby kepada haiwan2 teladan.

ni lagi syok. kaedah terbaru meletakkan baby terus dalam akuarium untuk memperkenalkan baby kepada ikan2 di lautan. kalau nak kenal harimau nanti letak baby dalam kandang rimau.



5) ketika hendak membuat baby anda senyum.

dengan menarik mulut baby anda akan membuat beliau senyum selalu. hotak lu. 


6) ketika hendak membantu pertumbuhan gigi baby.

bagi barang2 mainan yang berasaskan getah. bukan bagi kasut getah. 


7) ketika bermain bersama baby.

haa.... ni sesuai untuk jejaka di luar sana. selalu nya daddy yang suka main acah2 ngan baby. tapi buat jejaka penggemar suka extreme, mereka boleh mencuba teknik melambung baby anda di langit nan biru.



8) ketika hendak mengangkat baby.

ini baby ye. bukan botol kicap yang boleh diangkat dengan pelbagai aksi. boleh cuba cari perbezaan antara botol kicap dan bayi anda. 



9) ketika hendak meletakkan baby.

ni lagi satu. kat kedai belambak jual baby coat. letak je baby dalam tu. tapi untuk yang jenis yang nak jimat kos boleh recycle guna kandang kucing jadi baby coat.


10) ketika hendak membersihkan hidung baby.

baby anda selsema? baby anda mempunyai banyak taik idong? boleh bersihkan dengan mentitiskan air ke dalam idung baby. ingin hasil yang memberangsangkan boleh juga guna jari korek semua taik2 idong baby. pe susah. perdana menteri pong korek idong ape.


11) ketika hendak memakaikan seat belt kat baby.

ketika menaiki kenderaan hendaklah memastikan keselamatan baby terlebih dahulu. kalau yang tua pong pakai seat belt, yang muda belia remaja baby ni pon mesti pakai. baby seat yang melambak jual kat kedai tu memang akan disediakan sekali seat belt. nak pencapaian yang maksimum, boleh la direct pakaikan seat belt kat baby.




ok. boleh vote dalam hati mana satu yang lagi comel. tapi bagi aku dua2 comelll bro!


                         





:: dari kotak epal hijau ~ malam tadi mimpi naik lif kat fakulti sorang2. tiba2 lif rosak. yang dasyat nye pintu lif tercabut dan lif tu terhempas jatuh. rasa ngeri pulak nak naik lif sorang2 lepas ni ::

No comments:

Post a Comment