Thursday, 2 August 2012

marhaban ya ramdahan

bismillah

akhirnya... kelembapan berokband cap celcom aku telah membuat aku tidak membelog untuk sekian agak lama.

di bulan2 puasa ni bawak2 banyak bersabar. baca Quran banyak2. aku ingat pesan arwah atuk masa kecik2 dulu. 

boboi si hingusan : atuk atuk.. kenapa atuk rajin baca Quran? mama dengan ayah pon baca Quran hari2.

atuk    : boboiboi. nak tau tak. dalam kubur nanti gelap sangattt. mana ada kawan nak teman kita. kucing boboiboi si tompok tu pon tak nak teman. tapi... Quran yang kita baca hari2 kat dunia ni akan datang teman kita dengan menyerupai seorang pemuda yang sangat hensem dengan cahaya yang terang benderang. kalau nak lagi terang kena la banyak baca Quran hari2. 

boboi si hingusan : (mulut ternganga sambil lap hingus)

makin besar si boboiboi ni dia makin lupa pesanan atuk. biasak bro.. budak nak dewasa konon2. tapi sekarang dia dah change for good. alhamdulillah.. bulan lepas mak ada beli majalah al-ustaz edisi 4. sangat bagussss la majalah ni. penulis2 terdiri daripada ustaz2 dan cara penulisan adalah berdasarkan soal jawab. ada yang menarik. setiap keluaran akan ada poster artis kpop. hahaha! hotak hang. ada poster mengikut tajuk. contoh: yang aku beli ni tajuk puasa. so poster dia tentang skim baca Quran. aku pon tak reti nak tulis lebih2. nak tau marilah beli. 


untuk mereka yang ingin join aku insan yang lemah berubah ke jalan yang diredhai. hidup di atas dunia ini hanya sementara. bila dah berada di alam sana kita dah tak boleh nak patah balik kat dunia ni. balance la secara baik kehidupan dunia dan akhirat. 

baik beli majalah macam gini daripada mengadap mangga la betik la cempedak la. yang dalam majalah tu pon dosa tayang nangka dorang. yang menengok pon dapat saham dosa sama.

ada lagi satu majalah bulan lepas yang agak menarik tajuknya. 


untuk remaja masa kini. aku dah baca isu ni memang best. nanti kalau korang jumpa jual tepi jalan boleh la beli.

aku dah macam pengulas majalah bulanan. 



:: dari kotak epal hijau ~ aku tengah kemaruk dengan band innuendo. ingat tak? alaa.. yang nyanyi lagu belaian jiwa. bukan belalai jiwa. mmg old school ::

No comments:

Post a Comment